Ik ga op wintersport en neem mee...
Helm, muts, skibril… alles is gepakt en jij en het gezin zijn klaar om te gaan. Toch? Niet helemaal. In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk gelden andere verkeersregels dan in Nederland. Wij geven je tips voor een goed voorbereide reis.
Banden
- In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden verstaan we: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Winterbanden moeten voorzien zijn van een sneeuwvlok symbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake).
- Winterbanden moeten een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
- De bestuurder is verplicht zich aan de maximumsnelheid van de winterbanden te houden.
- Winterbanden zijn niet verplicht voor aanhangers.
- Heb je all-season banden? Controleer dan of deze voldoen aan de juiste reglementen.
- In Frankrijk gelden afwijkende regels omtrent winterbanden. Raadpleeg voor meer informatie dit artikel van de ANWB.
Sneeuwkettingen
- Zijn verplicht als dat wordt aangegeven middels een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting afgebeeld is.
- Zie je geen bord, maar is de weg grotendeels bedekt met sneeuw of ijs? Dan is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
- Het is verboden met sneeuwkettingen te rijden wanneer er geen sprake is van sneeuw of ijs op de weg, omdat sneeuwkettingen het wegdek kunnen beschadigen.
- Bij het gebruik van sneeuwkettingen moeten deze op minimaal twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
- Bij het rijden met sneeuwkettingen is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur.
Auto sneeuw- en ijsvrij maken
- Alle ruiten van je auto dienen sneeuw- en ijsvrij te zijn voordat je gaat rijden. Vergeet dus niet om een ijskrabber mee te nemen.
- Ligt er sneeuw op het dak? Dan ben je verplicht dit te verwijderen. Ook dient de kentekenplaat van je auto zichtbaar te zijn.
- Let op: je mag tijdens het krabben van de ruiten de motor niet laten draaien.
Verplichte spullen
- Het is verplicht om bij een ongeval een gevarendriehoek te plaatsen. Buiten de bebouwde kom plaats je de driehoek – op gewone wegen – 100 meter achter de auto. Op de snelweg is dit 150 meter. Binnen de bebouwde kom geldt een afstand van ongeveer 50 meter achter de auto.
- Een reflecterend veiligheidsvest is verplicht. Deze dient te voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
- Verbanddoos: in Oostenrijk en Duitsland is het verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto. Ook zijn twee mondneusmaskers in de verbanddoos verplicht. De houdbaarheidsdatum van de doos mag niet verstreken zijn. In Frankrijk is een verbanddoos niet verplicht.
- Rij- en kentekenbewijs. Je dient je rijbewijs en kentekenbewijs altijd bij je te hebben.
- In Oostenrijk is het verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben in de winter.
Overige tips
- Controleer de vloeistofniveaus van je auto. Denk aan motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Geen zin om dit zelf te doen? Kom langs voor een afspraak.
- Zorg dat je accu in orde is. Een slechte accu verslijt sneller bij (vries)kou.
- Neem een Europees schadeformulier mee.
- Zorg dat je antivries bij je hebt. Altijd handig!
- Neem slotontdooier en een ruitenkrabber mee.
- Het kan fijn zijn je jas en handschoenen bij de hand te hebben. Zeker in geval van een ongeval. Wanneer iemand achterop jouw auto rijdt, kan het zijn dat je kofferbak niet meer opengaat. Leg je jas en handschoenen dus bij voorkeur op de achterbank: zo kom je nooit in de kou te staan na een ongeluk.
- Zet je auto in een versnelling wanneer je parkeert en niet op de handrem. Je handrem kan namelijk bevriezen. Wanneer je auto in een versnelling staat, kan de auto niet wegrollen.
Locatie
Torenstraat 47, 5104 GE Dongen,
Nederland
Openingstijden
Ma – Do | 08:00 – 17:30
Vr | 08:00 – 17:00
Contact
Telefoon: 0162 312261
Email: matejczyk@gbautoservice.nl